Yeni Nesil Yazar Kasaya Neden Geçilmeli?

Ceza Almak İstemiyorsanız Yazar Kasalarınızı Hemen Değiştirin!

POS makinesi ve yazar kasayı bir araya getiren yeni nesil yazar kasalar uzunca bir mevzuat ve teknik alt yapı çalışmalarının ardından ilk defa geçen yıl hizmete girmiştir.
Ödeme kaydedici cihaz olarak bilinen yazar kasaları kullanan mükelleflerin yeni nesil yazar kasaları kullanma mecburiyeti, 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir.
Maliye Bakanlığının, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile birlikte; 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı, 1 milyon lirayı aşan mükellefler için 1 Nisan 2016 tarihinden, 1 milyon- 500 bin lira olan mükellefler için 1 Temmuz 2016 tarihinden, 500 bin-150 bin lira olan mükellefler için 1 Ekim 2016 tarihinden, 150 bin liradan az olan mükellefler için de 1 Ocak 2017’den itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacak.
“Bilgisayar Bağlantılı Ödeme Kaydedici Cihazları” olarak da bilinen yeni nesil yazar kasalar, en son 1 Ocak 2017’de kullanılmaya başlanacak ve eski yazar kasalar tarih olacak.
Mükellefler, ilgili mevzuat hükümleriyle birlikte cihazlarını mali hafızaları doluncaya kadar da kullanabilecekler. Tebliğin yayım tarihinden geçerli olmak üzere, eğer yazar kasaların mali hafızaları dolarsa yeni bir mali hafıza takılmayacak ve Bakanlıkça belirlenen usullere göre hurdaya ayrılacaklar. Yazar kasası hurdaya ayrılan mükellefler ise yeni nesil yazar kasa almak durumunda olacak.

Yeni Nesil Yazar Kasa Kullanım Tarihleri

Bu yıl içinde işe başlayan ya da başlayacak mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanım mecburiyeti 1 Ocak 2017’den itibaren başlayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin söz konusu cihazları kullanma mecburiyeti, işe başlangıç tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde geçerli olacak.

 

Zorunluluk Kapsamında Olan Mükellefler

– Perakende faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar
– Lokantalar
– Dışarıdan gelen müşterilere de hizmet veren otel restoranlar
– Seyyar pos cihazı kullanan eczaneler
– Kapıda teslimatlı tahsilat yapan işyerleri
– Eski nesil yazar kasalarının mali hafızaları dolanlar
– Zorunluluk kapsamında olmayıp seyyar EFT-POS cihazı kullananlar

Zorunluluk Kapsamında Olan Mükellefler

– Yazar kasa kullanma mecburiyeti olmayan toptan satıcılar
– Basit usule tabi mükellefler
– Özel nitelikli ödeme kaydedici cihaz kullanan akaryakıt istasyonları
– Yük ve yolcu taşıyan işletmeler
– Yerleşik bir yerde otopark hizmeti veren işletmeler
– Doktor ve avukatlar
– Kargo firmaları

 

Eski ödeme kaydedici cihazlar hurdaya ayrılacak

Yeni nesil yazar kasa mükellefleri, yeni nesil ödeme cihazlarını kullanmaya başladıklarında eski ödeme kaydedici cihazlar Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar neticesinde hurdaya ayırma işlemlerine tabi tutulacak.
Akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kayıt cihazları ise Gelir İdaresi Başkanlığınca konuya ilişkin hazırlanacak teknik kılavuz ve mesajlaşma protokolü dokümanlarının hazırlanarak ilan edilmesi ve zorunluluk başlangıç tarihlerinin Bakanlıkça belirlenmesini takiben ilgili tarihlerde başlayacak.
Yeni nesil yazar kasa kullanmayan işletmeler hakkında işlem başlatılarak cezai durum söz konusu olacaktır.
Yeni nesil yazar kasalar hakkında tebliğe ulaşmak için:
http://www.gib.gov.tr/node/87704

Test

Form Gönderimi

Tamam